Ingvar Kamprad

Feodor Ingvar Kamprad, född den 30 mars 1926 i pjätteryd, död 27 januari 2018 i Liatorp.

Kamprad var en svensk entreprenör och även grundaren till Ikea som är ett internationellt företag. År 1943 grundade Ingvar Kamprad ett av världens största möbelhanteringsföretag, Ikea. Kamprad var föregångare på många områden, bl.a. inom distribution och produktionsanpassad produktframtagning.

Han var mest känd för Ikea och sågs som Sveriges rikaste person fast han var även rankad som en av de rikaste i hela världen. Man uppskattade hans förmögenheter till ca 610 miljarder svenska kronor. Hans affärsidé var ”att erbjuda ett brett sortiment form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många som möjligt får råd att köpa dem”

Ikea

Kamprad började sälja tändstickor redan vid fem till sex års åldern och som tioåring cyklade han runt i bygden och sålde julglitter, fisk, tändstickor, med mera. Så redan som liten tjänade han pengar på sina egna tillgångar. Han grundade Ikea den 15 juli 1943, men under den tiden var Ikea bara ett postorders-företag utan några egna butiker. Ikea inledde sin möbelförsäljning 1947. Han köpte en snickerifabrik 1953 i Älmhult och gjorde om den till en

möbelutställningshall. Redan 1958 öppnade Kamprad sin första varuhus i Älmhult. År 1965 invigdes varuhuset vid kungens kurva utanför stockholm. Från 1988 hade Kamprad inte längre någon operativ roll i företaget men fortsatte att bidra som en rådgivare. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *